Wat is een Logboek ?

 

Een logboek lijkt een beetje op een schetsboek en een dagboek. Tijdens de opdracht krijg je steeds nieuwe ideeën en het is belangrijk dat je die niet vergeet en dus noteer je die in woord EN beeld in je logboek. Maar ook kun je al gaandeweg ideeën ontwikkelen door schetsen te maken en plaatjes te zoeken. Je moet daarom van alles verzamelen wat je maar aan de opdracht doet denken: van gedichten, tot reclamefoto’s uit tijdschriften, van krantenartikelen tot invallen die je ineens hebt gekregen.  Alles wat jou aan ideeën helpt is belangrijk om te verzamelen.

 

LET OP: Het is daarnaast de bedoeling dat het een persoonlijk boek wordt, waar je best een beetje trots op mag zijn, en waar het leuk is om in te bladeren. Laat zien dat je er plezier in hebt. Zorg dus dat je logboek er verzorgd en beeldend goed vormgegeven uitziet (lettertypes, netjes schrijven, mooie kleurencombinaties enz.)

 

Hoe gebruik je een logboek ?

 

Brainstormen:

De bedoeling van brainstormen is dat ALLES wat er in je op komt als je aan de opdracht of aan het thema denkt, in je logboek stopt. Begin bijvoorbeeld met het maken van een mindmap. Zelfs hele gekke of grappige invallen kunnen weer aanleiding zijn voor nieuwe ideeën en zijn dus belangrijk. Maak er meteen bij het begin een gewoonte van om alles op te schrijven/ in te plakken het logboek dus bij te houden. Wanneer je verder gaat, ga je langzamerhand steeds meer kiezen voor één  uiteindelijke uitwerking van het beste idee. Dit moet je echter nog niet tijdens het brainstormen doen: daarbij is het juist belangrijk dat je echt zoveel en zo breed mogelijk denkt.

 

Het verzamelen van beeldmateriaal:

Je verzamelt allerlei afbeeldingen uit allerlei bronnen: uit tijdschriften, boeken, kranten, van internet. Je kunt dit in de vorm van een collage in je logboek plakken, of je kunt een grote collage maken, die je vervolgens fotografeert, en die foto plak je dan weer in je logboek. Zo ontstaat ook een beeldend verslag van jouw werkproces. Dit is belangrijk omdat je zo steeds zichtbaar maakt, waar je allemaal aan gedacht hebt, en dit kan je tijdens de opdracht nieuwe ideeën geven of het kan je helpen minder clichématig te werken.  Het belangrijke van beeldmateriaal in je logboek is, dat je ook op die manier ideeën uit kunt werken, dat hoeft niet met alleen woorden maar kan ook met kleuren en sferen.

 

Motiveren, beargumenteren, keuzes verantwoorden:

Toch is het geschreven commentaar ook belangrijk: hiermee leg je aan anderen uit wat jouw denkbeelden zijn, wat je wilt gaan maken en of dat wel of niet gelukt is (en waarom). Maar ook helpt het jouzelf tijdens het proces: zo kun je steeds teruglezen en kijken waar je mee bezig bent, hoe je ideeën tijdens het proces veranderd zijn, en hoe je eventueel iets beter op een andere manier kunt aanpakken. Zo leg je dus ook steeds aan jezelf uit waar je mee bezig bent, en hiermee voorkom je dat je ‘zomaar iets doet’ zonder er goed over na te denken.

 

Werk van een kunstenaar:

Ga op zoek naar het werk van een kunstenaar die zich met hetzelfde thema heeft bezig gehouden. Tips voor kunstenaars staan genoemd als bronnen bij jullie opdrachten. Waarom moet dat ? Omdat het goed is om te vergelijken hoe een kunstenaar iets opgelost heeft, daar kun jij van leren, en het is goed om eens aandachtig naar kunstwerken te kijken die gaan over een onderwerp waar jij ook mee bezig bent. Dit zorgt voor verdieping. Als je kunt plak er dan ook een (kleuren)kopie van het werk bij, in je logboek, en teken het anders na. Voor deze beeldanalyse, mag je een beeldanalyseformulier gebruiken dat in het klaslokaal aanwezig is.

 

Kleur-/Vorm-/Materiaal-/Techniek-/onderzoek:

Ten aanzien van al deze componenten : kleur, vorm, materiaal, techniek geldt dat je goede keuzes pas kunt maken nadat je verschillende mogelijkheden hebt onderzocht. Het kan niet zo zijn dat je maar één kleurproefje doet en dat je dan al weet dat dat goed is: daarvoor moet je eerst meerdere proeven gedaan hebben om dat te kunnen ‘bewijzen’ !!. Probeer dus zoveel mogelijk uit voordat je een beslissing neemt. Probeer ook eerst alles even uit (in het klein) zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je werk aan het uitvoeren bent. Maak in je logboek steeds kleine schetsen waarin je je onderzoek laat zien en van commentaar voorziet.

 

Bij de beoordeling van je logboek wordt gelet op:


·         Hoeveel werk heb je ervan gemaakt?

·         Originaliteit

·         Kleur/vorm/materiaal/techniek-onderzoek

·         Ontwikkeling van beeld en ideeën

·         Compositie en vormgeving van je logboek (lay-out)

·         Snelle schetsen

·         Uiteindelijk ontwerp (+ het onderzoek daarbij)

·         Geschreven commentaar

·         Verzameld beeldmateriaal

·         Onderzoek naar kunstenaars

·         Onderzoek naar inhoud en vormgeving van het thema

 

 

Deze tekst voor een logboek is gemaakt door mijn collega K. Oliehoek.


 

Home                        terug naar beeldende vorming