HELDEN

aan het Hof

De komende maanden werken we bij CKV 3 aan het thema ĎHelden aan het hofí. Bij CKV 1 ben je nu met het thema Helden begonnen. En bij CKV 2 zijn we bezig met de hofcultuur.Je ziet bij CKV 1 hoeveel verschillende soorten helden er zijn: klassieke helden; genieŽn; tragische helden; antihelden enz.

 

Bij CKV 2 hebben we gezien dat er aan de hoven van ItaliŽ in de Renaissance en het hof van Lodewijk XIVe in Frankrijk, nogal veel verschillende helden waren: enerzijds waren de vorsten zelf natuurlijk helden; maar anderzijds had je veel kunstenaars, musici, componisten; choreografen;toneelschrijvers; acteurs die je zeker als helden zou kunnen benoemen. Zo heb je bijvoorbeeld Leonardo da Vinci en Michelangelo als onbetwiste genieŽn in de kunst. Maar Lodewijk XIVe zelf voelde zich toch ook wel de koning te rijk: hij liet zichzelf omtoveren tot zonnekoning in het ballet van de nacht. Eigenlijk kun je zeggen dat de helden er in deze periode vaak erg flamboyant uitzagen: zowel qua capaciteiten als qua uiterlijke presentatie en qua gedrag.

 

Jullie opdracht is als volgt:

-          Kies voor een type held (genie; klassieke held; tragische held; antiheld enz.) en geef aan welke speciale eigenschappen jouw held heeft.

-          Kies een van de bovenstaande perioden (Renaissance / Barok / Rococo) en ga van daaruit een beeld maken van een held die daarbij past.

-          De door jou gekozen held kun je uitwerken m.b.v.

1)       Ruimtelijke technieken (gips/ klei/ ijzerdraad constructie enz.)

2)       Maar ook kun je denken aan een lichaamsobject voor jouw held.

3)       Daarnaast mag je je held ook uitwerken in een decor (je maakt dan zowel achtergrond decor als de figuur van de held)

 

Je hebt hiervoor de tijd tot het einde van dit schooljaar.

 

Kijk op bijgevoegd stappenplan, op welke manier je je proces kunt starten. Let er daarbij op dat je voldoende ontwerpen maakt (breedheid) en voldoende voorstudies (diepgang) maakt. Daarnaast dien je een logboek bij te houden van je keuzes in dit proces. Lees de bijgevoegde stencils over de functie van het logboek. Al het werk mag uitsluitend in de les gemaakt worden, en alleen na overleg met de docent mag je arbeidsintensieve onderdelen thuis doen.

 

SUCCES !!††††††††††††††††† M.T. van de Kamp

 

home†††† terug naar Hofcultuur†††††††††††† terug naar Kunst beeldend opdrachten